Om oss

Välkomna till Priems Conditori, ett anrikt bageri & conditori i hjärtat av Nybro. Vi Roger & Linn, har haft den stora glädjen att driva detta älskade conditori sedan 1996. Med en passion för hantverk & tradition skapar vi varje dag nybakade godsaker med omsorg & kärlek.

Priems Conditori grundades 1912 & har sedan dess varit en viktig del av Nybro. Vi är stolta över att vara de sjunde ägarna till detta anrika conditori & fortsätter att bevara och utveckla de gamla traditiornerna.

conditori

En av våra stoltheter är den officiella Nybrotårtan, som togs fram under en tävling 2007 i samband med att Nybro stad firade 75-årsjubileum. Nybrotårtan har blivit en symbol för vår stad & älskas utav båda invånare & besökare. Förutom att njuta av tårtan i sin helhet, kan du även beställa den som bakelser.

År 2008 förvärvade vi yttligare ett conditori vilket ledde till att Jennie kom in som delägare i vår verksamhet.

Besök oss gärna för en fika eller beställ tårtor & andra godsaker. Vi ser fram emot att få välkomna dig till Priems Conditori & dela vår passion för riktigt gott fika!

Roger, Linn & Jennie Priems Conditori
Vår Historia

Det moderna bageriet, som Nybro-borna och många andra människor lärt känna som leverantör av "Priems bröd", startades friveckotorsdagen 1912 av bagarmästaren Herman Priem. Att just friveckotorsdagen valdes för etablering var ej betydelselös. En sådan köprush! Den dagen var det fullkomlig invasion från landsbygden till köpingen Nybro.

Det första namnet på företaget var "Herman Priems bageri & konfektyraffär". Adress Storgatan 28. Efter att ha bedrivits på flera olika ställen i Nybro, flyttade rörelsen 1930 till den då nybyggda fastigheten Storgatan 32, där Priems Konditiori AB hade sin huvudaffär och där tillverkningen av konditorivaror fortfarande sker.

Herman & Thor Priem

Lokalerna byggdes till flera gånger under 1940- och 50 talet, men de räckte ej till för den pågående expansionen. En nybyggnad var, vad som behövdes.

I juni 1960 stod de nya lokalerna på det östra industriområdet inflyttningsklara. Priems bageri, som nu ombildades till aktiebolag, hade tillsvidare ej några lokalproblem. Möjligheter att kunna fortsätta utvecklingen med hjälp av moderna maskiner och ugnar hade äntligen kommit.

Både produktionen och försäljningen sköt nya möjligheter raskt i höjden. Distributionsområde mångdubblades. Hela Småland, Blekinge, Stockholm och Göteborg.

Bageridelen av den ursprungliga bageri- och konfektyraffären hade således utvecklas till ett relativt stort leveransbageri, som var ett av de tjugofem största i landet. Av konfektyraffären blev så småningom ett specialkonditori med servering och två försäljninsställen. Trots att även här förelåg en expansion, utgjorde dock denna del av rörelsen en allt mindre del av företagets samlade tillverkning och försäljning. Man ansåg det därför rationellt och riktigt att låta dessa två verksamheter utvecklas i vart sitt fristående företag. Ett nybildat bolag Priems Konditori AB, övertogs därför 1966 konditorirörelsen. Samtidigt ändrade Priems Bageri & Konditori AB sitt namn till Priems Bröd AB.